Timebooking

Bruker du tilskudd av D-vitamin? Da må du lese dette!

Nov 03, 2022

Lenker merket med * er affiliatelenker og kan derfor anses som reklame.

Du vet sikkert at vi som bor her i nord er anbefalt å ta tilskudd av D-vitamin i måneder som har bokstaven R i seg? Det er rett og slett fordi solen ikke står høyt nok til at de riktige ultrafiolette strålene treffer jorden og dermed dannes det ikke D-vitamin i huden selv om vi er ute i solen. 

Fra september til april er det derfor anbefalt å ta tilskudd av D-vitamin. Fra mai til august vil du derimot ha stor nytte av å være ute i solen uten solkrem , men pass på at du justerer tiden ut fra din hudtype slik at du ikke blir brent.

 

Må solen stå høyt nok?

Selv om solen er viktig for å danne D-vitamin finnes det en rekke andre gode grunner til å få sollys på kroppen. Blant annet vil det å være ute i dagslys påvirke dannelsen av søvnhormonet melatonin. Du hjelper rett og slett hjernen å skjønne når det er dag og når det er natt.

Hvis du vil vite når solen står høyt nok til at huden kan danne D-vitamin, anbefaler jeg appen Dminder som viser deg hvor høyt solen står ut fra hvor du er og når på døgnet det er. I appen kan du også se hvor lenge det er til neste mulighet for D-vitamineksponering. 

Men hva er egentlig greien med D-vitamin og hvorfor er det så viktig for oss?

 

Vitamin D sin rolle i kroppen

D-vitamin er et fettløselig vitamin som er forsket veldig mye på de senere årene. I kroppen omdannes vitamin D til et hormon som blant annet regulerer opptaket av kalsium og fosfor. Vitamin D er derfor viktig for utvikling av tenner og knokler.

D-vitamin har også en rekke andre viktige funksjoner i kroppen og kan blant annet

 • beskytte nerveceller og bidra til å opprettholde et stabilt nervesystem og normale hjerteslag
 • regulere immunforsvaret
 • motvirke depresjon
 • bidra til å forhindre utviklingen av autoimmune sykdommer
 • fremme serotonin og motvirker overskuddskortisol
 • beskytte blodtrykket og hjerte- og karsystemet
 • hjelpe til å opprettholde skjoldbruskkjertelens funksjon
 • bidra til å forebyggingen av en rekke kreftformer
 • opprettholde muskel- og skjelettfunksjon

Mangel på vitamin D fører til at kalsium ikke blir absorbert fra tarmen, noe som igjen fører til at skjelettet ikke mineraliseres som det skal. Dette kan igjen føre til at knoklene blir myke og man kan utvikle sykdommen rakitt. Dette rammer spesielt barn og unge, men vi ser også at D-vitaminmangel er utbredt blant gamle, kronisk syke og personer med mørk hud.

Selv om solen er vår viktigste kilde, får vi også D-vitamin fra maten vi spiser. Gode kilder til naturlig D-vitamin er:

 • torskelever og torskerogn
 • fet fisk som sild, makrell, kveite, laks og ørret
 • smør og eggeplomme

I tillegg er D-vitamin tilsatt i en rekke matvarer, som margarin og lettmelk, og det finnes et hav av ulike D-vitamintilskudd på markedet.

 

Hvilke tilskudd av vitamin D er best?

Tran er kanskje det mest kjente, men fordi det er mye miljøgifter i torskeleverolje renses denne. I denne prosessen ødelegges vitaminene og derfor tilsetter de vitamin D og A igjen etterpå. Tran inneholder heller ikke så veldig mye D-vitamin, og ut fra transtudien gjort i forbindelse med covid-19-pandemien, kan det se ut til at dette er en altfor lav dosering til å oppnå beskyttelse mot virusinfeksjon og alvorlig sykdom.

De fleste D-vitamintilskudd kommer i kapsel- eller tablettform, eller tilsatt i olje. Problemet med disse er at vi da er avhengig av at fordøyelsen og opptaket fungerer som den skal. Studier har også vist at opptaket av D-vitamin er cirka 2,3 ganger bedre via munnen og det kan derfor være gunstig å bruke en D-vitaminspray hvis du skal ta tilskudd.

Selv anbefaler jeg Rain sin nye D-vitaminspray*. Studier gjort i forkant av lanseringen av sprayen viste at blodnivåene av D-vitamin gikk mye fortere opp hos de som brukte sprayen enn hos de som brukte ordinære tilskudd.

Dette kan være spesielt gunstig ved kjent D-vitaminmangel. Er du usikker på D-vitaminnivåene dine anbefaler jeg å ta en blodprøve hos fastlegen. Det er også lurt å følge med på blodnivåene ved bruk av tilskudd slik at du ikke overdoseres.

Viv3 D-vitamin spray kan du kjøpe via min nettbutikk*. Ta gjerne kontakt med meg for å få vite mer.

Men, det er en ting som er veldig viktig å huske på når du tar tilskudd av D-vitamin!

 

Dette må du ikke glemme når du tar tilskudd!

Fra naturens side opptrer vitamin A og vitamin D sammen og det er ikke uten grunn. Disse jobber nemlig sammen i kroppen og tilskudd av D-vitamin kan derfor forstyrre vitamin A-metabolismen.

Men først litt om hva vitamin A egentlig gjør for oss.

Vitamin A har mange ulike funksjoner i kroppen og blir ofte kalt øyets, hudens og slimhinnenes vitamin. Vitamin A er spesielt viktig for å kunne se godt i mørket, men er også viktig for at cellene våre skal utvikle seg normalt.

I likhet med vitamin D, har vitamin A en innvirkning på immunforsvaret og beindannelsen. Et tidlig tegn på A-vitaminmangel er derfor redusert vekst.

Man vil også kunne se at huden svekkes ved mangler, og at slimhinnene i luftveier, tarm og urinveier ikke fungerer som de skal. Siden slimhinnene våre er en viktig del av immunforsvaret vårt, mangel av vitamin A påvirke kroppens evne til å beskytte seg mot infeksjoner.

Vitamin A er også viktig for vår evne til å reprodusere oss. Det virker inn på fosterets og morkakens utvikling, samt utviklingen av sædceller. 

I kroppen virker vitaminer og mineraler sammen for å opprettholde viktige funksjoner. For eksempel virker sink og vitamin A sammen og mangel på det ene kan derfor svekke virkningen av det andre. Begge to er viktig for hud og immunforsvar.

På samme måte virker vitamin D sammen med blant annet kalsium, magnesium og vitamin K.

 

Er betakaroten og vitamin A det samme?

Når vi snakker om vitamin A blandes ofte begrepene betakaroten og retinol.

Betakaroten er en antioksidant som vi finner i frukt og grønnsaker, og spesielt i oransje grønnsaker som gresskar og gulrot. For at betakaroten skal kunne bli til vitamin A må det omdannes til retinol i kroppen, men det viser seg at ikke alle kropper klarer denne konverteringen like godt.

Det er derfor anbefalt at du sørger for å få i deg vitamin A fra animalske kilder, for eksempel makrell, sardiner, eggeplomme og lever. 

Lever inneholder et spekter av mineraler, vitaminer og fettsyrer som vi er helt avhengig av for å opprettholde kroppens funksjoner. Reinsdyrlever inneholder blant annet jern, kobber, sink, B12, folat, omega 3 og vitamin A som retinol.

Selv liker jeg ikke så godt leversmaken og jeg har derfor brukt leverkapsler fra Rein styrke* siden de startet opp i 2016. 

Dette er også et av de tilskuddene jeg oftest anbefaler mine kunder å bruke.

Derfor har jeg inngått et samarbeid med Rein styrke slik at du kan få 50% på ditt første kjøp om du vil teste leverkapsler!

For å få rabatten legger du inn rabattkoden HARMONI på www.reinstyrke.no*.

Abonnementet har ingen binding, men om du ønsker å fortsette får du levert ekte supermat direkte i postkassen din annenhver måned så lenge du ønsker.

Hvis du vil lese mer A og D kan du blant annet ta en kikk på denne forskningsartikkelen.

 

Trykk på knappen under og få en oversikt over mine linker og gratisressurser 💚

Ta meg dit!

Lyst å motta e-poster med nyheter, tilbud og inspirasjon?

Meld deg på nyhetsbrevet mitt her:

Jeg hater spam og vil aldri misbruk e-postadressen din. Ved å legge inn opplysningene dine samtykker du i behandling av personopplysninger i tråd med personvernerklæringen.